Ex-Arte-so-you-think-you-know-cloud

Overal gaat het over de cloud, maar wat is de cloud precies en zorgt het voor echte voordelen? Is het tijd om over te schakelen naar de cloud of wachten we nog even af? Dirk Laurijssen, Cloud Integrator bij Altogee, is ervan overtuigd dat je ooit voor de cloud moet kiezen. Op onze Doordenkdag nam Dirk ons mee in het wel maar ook in het wee ervan.

Wat is het nu eigenlijk?
De cloud zijn typisch grote netwerken met computers die door clouddienstverleners via het internet worden aangeboden om de informatie van klanten te verwerken. In de meest rudimentaire vorm gebruik je als klant alleen de hardware uit de cloud om er eigen software op te laten werken.

Vier types
Er zijn verschillende types cloud computing mogelijk: private, publieke en hybride cloud, plus ook een on-premises cloud.

Bij private cloud worden de systemen door een cloudleverancier opgezet om alleen door één klant gebruikt te worden. Dat geeft je het hoogste niveau van veiligheid en controle, plus meteen ook de hoogste kost.

Bij de publieke cloud deel je de computerinfrastructuur met anderen. Dit type cloud kan je meestal heel goedkoop en snel beginnen gebruiken aangezien de kost van alle hardware en applicaties door de cloudleverancier gedragen wordt en de rekening doorgaans volgt op basis van verbruik.

Zoals de naam laat vermoeden, is een hybride cloud een mengeling van publieke en private clouds bij meerdere cloudleveranciers. Door je applicaties te verspreiden in een hybride cloud, plaats je elk aspect van je bedrijfsprocessen in meest efficiënte omgeving.

Vermelden we tot slot de on-premises cloud, waarbij je als bedrijf je eigen cloud installeert en beheert. Niet echt relevant voor de doorsnee Vlaamse kmo.

Worstelt u met paas, saas of iaas?
Naast de verschillende soorten cloud, worden ze op verschillende niveaus aangeboden. Daarbij komen de begrippen Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS) naar boven. Maar wat betekenen die begrippen nu eigenlijk?

Wanneer u kiest om niet in de cloud te werken, on-premises dus, dan kiest u ervoor om uw ganse IT-omgeving lokaal bij u te installeren en te onderhouden.

Met Infrastructure as a Service is dat anders. Hier zal de infrastructuur, zoals servers, netwerken en opslagcapaciteit zich in de cloud bevinden en door de cloudleverancier beheerd worden.

Bij Platform as a Service krijgt u daar nog een aantal diensten bovenop. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanbieden en beheren van uw besturingssysteem of de middleware die de communicatie tussen het besturingssysteem en de toepassingen daarop verzorgt.

Kiest u voor Software as a Service dan hoeft u helemaal niks meer zelf te beheren. U maakt gebruik van de cloudapplicaties die de leverancier u aanbiedt. Gekende cloudapplicaties zijn bijvoorbeeld Microsoft Office 365, Zendesk en Adobe Creative.

Waarom kiezen voor de cloud?
Dirk Laurijssen zag hoe de cloud de afgelopen jaren bijzonder sterk is gegroeid. Hij vindt ‘nu’ het ideale moment om naar de cloud te migreren. Waarom net nu? Cloudleveranciers als Microsoft hebben de laatste jaren hun dienstverlening inzake de cloud wel goed op punt gezet. De drie belangrijkste voordelen van cloud op een rij:

1. Makkelijk experimenteren
In de cloud kan je eenvoudig experimenteren. Benieuwd naar wat u met Power BI kunt doen, maar geen zin om een hoge installatiekost te betalen? Cloudleveranciers bieden u de kans het uit te proberen en er meteen ook weer mee te stoppen als u er meer van had verwacht.

2. Word efficiënter
Dankzij de cloud kan uw IT-afdeling zich met veel meer bezig houden dan het draaiende houden van uw hard- en software. De cloudleverancier neemt die rol nu op zich, waardoor er tijd vrijkomt voor uw IT-mensen. Zo kunnen zij zich bezighouden met wat echt telt: technologie inzetten om tot betere bedrijfsresultaten te komen.

3. Pay per use
Vergeet dure kosten voor het aanschaffen en installeren van hard- en software. Betaal enkel voor datgene wat u echt gebruikt.