Kwaliteitscontrole i.p.v. kwantiteitscontrole
Of het nu om wetgeving, certificering of klanttevredenheid gaat, kwaliteitscontrole wordt steeds belangrijker. Vooral in de food- en AGF branche stellen klanten en de overheid steeds strengere eisen op het gebied van productkwaliteit en voedselveiligheid. Een veel voorkomende vraag is dan ook: “Hoe kan ik aan de kwaliteitseisen van mijn klanten blijven voldoen zonder een enorme druk op mijn organisatie te leggen?”
Alles begint bij traceability
In de food is traceability geen wens meer, maar een must om aan de eisen van voedselveiligheid certificering te voldoen. Met een beperkte set aan vaste leveranciers en klanten is dit nog goed bij te houden in Excel. Echter, naarmate het assortiment breder wordt en het aantal leveranciers en afnemers toeneemt, maak je het jezelf steeds lastiger om de goederenstromen van oorsprong tot afnemer te registreren. Daarbij speelt de herkomst van producten een belangrijke rol voor het controleren van de kwaliteit. Traceability is dan ook een mooie kapstok om kwaliteitscontrole aan op te hangen.
Interessant, maar hoe implementeer ik kwaliteitscontrole in mijn bedrijf?
Kwaliteitscontroles kunnen in verschillende processtappen worden doorgevoerd. Voor het juist invoeren van kwaliteitscontroles is het natuurlijk belangrijk wat voor product het is. Een framboos is bijvoorbeeld niet te vergelijken met een aardappel.
Daarnaast is het belangrijk te weten op welke criteria je wilt selecteren bij het leveren van een partij. Die informatie moet dan wel in een eerder stadium al zijn vastgelegd. Bij binnenkomst van de goederen wordt er normaal gesproken al een uitgebreide keuring uitgevoerd. Dit is om twee redenen een perfect moment:
- De kwaliteit van de binnenkomende partij is direct bekend en dient als referentiekader.
- Je toetst direct of de leverancier de gewenste kwaliteit heeft geleverd, zoals (contractueel) is afgesproken
Net zoals jij aan jouw leverancier eisen stelt aan de kwaliteit van de binnenkomende goederen, verwacht jouw klant ook dat jij kwaliteitsproducten levert. De grote retailers hebben tegenwoordig zo’n sterke invloed op de markt, dat ze steeds meer ‘eigen’ eisen opstellen.
Met deze achtergrond, stellen we dat er ook bij het verlaten van het magazijn een controle plaats moet vinden. Een beperkte laatste controle is aan te bevelen, maar houd er rekening mee dat er bij problemen snel geschakeld dient te worden. Dit levert onnodig veel stress op, op een toch al stressvol proces.
Periodieke controles bieden hier de uitkomst, als het gaat om voorraden en partijen met een beperkte houdbaarheid. Bij een degelijke registratie kan de afdeling verkoop de meest geschikte partij kiezen.
Mijn meetpunten zijn bekend, maar hoe ga ik dit allemaal netjes administreren? Omdat elk product anders is, beperken kwaliteitsmedewerkers zich tot de standaard controles. Het toevoegen van specifieke controlepunten is bijna onmogelijk. Daarnaast is het van belang dat de resultaten van de kwaliteitscontrole beschikbaar zijn voor de rest van de organisatie, zodat bijvoorbeeld de juiste partij voor een klant gekozen kan worden.
IT speelt hierin een steeds belangrijkere rol. ERP-oplossingen bieden tegenwoordig de mogelijkheid om de resultaten vast te leggen op partij niveau en deze te gebruiken binnen de organisatie. Tevens biedt het de mogelijkheid om specifiekere controles uit te voeren op basis van herkomst. De resultaten zijn eenvoudig te raadplegen, bijvoorbeeld wanneer er klachten zijn over de kwaliteit van de geleverde goederen. Samengevat:
- Implementeer de kwaliteitscontroles niet te laat in het proces, zodat op de resultaten gestuurd kan worden.
- Registreer de resultaten van kwaliteitscontrole in een ERP-systeem, daar waar het in het heden en in de toekomst eenvoudig terug te vinden is
Auteur: Derek Huizer.
Bron: Axians