Pop-up paviljoen van Rijksmuseum op Zwarte Cross

Het Rijksmuseum komt dit jaar wederom naar de Zwarte Cross. Het pop-up paviljoen op de Zwarte Cross combineert een workshopatelier met een tentoonstellingsruimte. Iedere bezoeker kan daar schilderen of etsen.

Speciaal voor de pop-up op Zwarte Cross stelde het Rijksmuseum uit de beste werken een tentoonstelling samen. ’s Avonds komen de debuterende Hollandse Meesters en het publiek bij elkaar om de tentoonstelling officieel te openen. Er is doorlopend plek voor zestig deelnemers. Docenten van het Rijksmuseum staan de bezoekers bij met raad en daad.

Amateurkunstenaars gaan aan het werk met hun eigen ‘tronie’, geïnspireerd op de stijl van Rembrandt van Rijn die zijn (zelf)portretten graag weergaf met een gekke bek. Uit alle gemaakte kunstwerken kiest een expert van het Rijksmuseum de meest spraakmakende exemplaren. Die werken belanden aan de muur van de tentoonstellingsruimte.

Tante Rikie, festivaldirectrice van de Zwarte Cross: “Kijken naar kunst is mooi, het zelf maken is misschien nog wel mooier. Creativiteit verbindt, je krijgt er goeie zin van en het heeft zelfs de kracht de wereld een stukje beter te maken. Ik ben dan ook gruwelijk trots dat we dit op de Zwarte Cross realiseren.” Hendrikje Crebolder, directeur Development & Media bij het Rijksmuseum: “Het pop-up paviljoen sluit aan bij de gedeelde ambitie om creativiteit te stimuleren. Twee jaar geleden hebben honderden festivalbezoekers een zelfportret geschilderd. Soms waren ze urenlang bezig. Het werkte aanstekelijk, een vervolg kon daarom ook niet uitblijven.”

Op vrijdag-, zaterdag-, en zondagavond opent om 18:00 uur op feestelijke wijze een tentoonstelling in aanwezigheid van de debuterende Hollandse Meesters en alle geïnteresseerde festivalbezoekers.

Zwarte Cross vindt plaats van 18 tot en met 21 juli 2019.