Blockchain technologie is steeds meer en meer in opkomst. Er valt genoeg over te lezen en te bekijken op Youtube. Zo wordt het ook wel de grootste technologische uitvinding sinds de uitvinding van het internet genoemd. Het concept zelf en zeker de technologie erachter vind ik persoonlijk nog moeilijk te begrijpen. Dus ben ik me toch eens verder gaan verdiepen in de blockchain met de vragen: hoe zit het concept in elkaar en wat kunnen we ermee?

Wat is een blockchain?
In de basis is een blockchain eigenlijk heel simpel. Het is niet meer en niet minder dan een bestand met transacties. In dit bestand kunnen alleen maar nieuwe transacties worden bijgeschreven; bestaande transacties kunnen niet worden gemuteerd of verwijderd.
Vergelijk het met een Excel bestand waaraan je alleen maar regels toevoegt. Het meest sprekende voorbeeld is om een blockchain te vergelijken met een grootboek, waarin alleen maar nieuwe transacties worden toegevoegd.

Wat maakt een blockchain uniek?
Tot zover dus nog te begrijpen, maar wat is er dan zo bijzonder aan een blockchain? Het bijzondere aan een blockchain zijn de volgende kenmerken:

  1. De blockchain is ‘van niemand’. Er is niet 1 eigenaar van ‘het bestand’.
  2. De blockchain is gedistribueerd. Het staat niet ergens centraal op een (afgeschermde) server. Het staat op duizenden computers wereldwijd.
  3. De blockchain wordt continu gesynchroniseerd. Al die duizenden ‘kopieën’ zijn altijd hetzelfde.
  4. De blockchain is volledig veilig door geavanceerde cryptologie, en vanwege het feit dat het niet op 1 maar op duizenden plekken staat.

Hoe werkt het proces?
In de kern gaat het dus om het uitwisselen van transacties. Op het moment dat er nieuwe transacties aan de blockchain worden aangeboden, gaan er duizenden computers tegelijk aan het werk om de versleuteling te bepalen, eigenlijk dient er een soort van puzzel te worden opgelost. Deze computers worden ook wel ‘miners’ genoemd en voeren als het ware een strijd uit wie als eerste de sleutel heeft gevonden. Is deze eenmaal gevonden, wordt deze eerst door de andere computers geverifieerd. Is meer dan de helft het erover eens dat de sleutel juist is, pas dan worden de transacties in de blockchain bijgeschreven. En vervolgens gesynchroniseerd met alle andere duizenden kopieën.

Geen tussenpersoon meer nodig
Om de transacties te laten plaatsvinden is er met de blockchain geen tussenpersoon meer nodig. Het betreft directe ‘peer-to-peer’ transacties.
Uiteraard is het bekendste voorbeeld de crypto-valuta, waarvan de bitcoin de bekendste is. Er is geen tussenkomst van een 3e partij (in dit geval een bank) nodig om geldtransacties uit te voeren. En daar zit volgens mij nog de grootste hobbel voor deze technologie; het sleutelwoord is hier namelijk VERTROUWEN. In plaats van een tussenpersoon zoals een bank te vertrouwen om de transacties goed en veilig uit te voeren, moeten we vertrouwen op de blockchain en de achterliggende techniek. En dat komt neer op de factor mens en een omslag in denken. En dat is altijd moeilijk, heeft tijd nodig. Aan de andere kant, we hebben nog steeds vertrouwen in banken, ondanks dat ze voor het overgrote deel debet zijn aan de laatste financiële crisis die we nog maar amper te boven zijn.

Wat kunnen we met de blockchain?
Alles wat te maken heeft met overdracht van eigendom en uitwisseling van informatie, zeker als er tussenpersonen aanwezig zijn, komt in aanmerking voor blockchain technologie.
Naast de crypto-valuta worden er ook bijvoorbeeld aandelen verhandeld met blockchain.

Maar denk ook eens aan de laatste 2e kamerverkiezingen. In plaats van de enorme papierwinkel, handmatig tellen, zouden we met zijn allen kunnen stemmen vanuit huis middels blockchain technologie, wat vele malen veiliger is dan stemcomputers.

De link met IOT (Internet Of Things) apparaten is ook snel gelegd. Deze apparaten genereren een enorme stroom aan informatie die veilig moet worden gecommuniceerd.
Nog dichter bij huis, als we het hebben over supply chain. Als elke schakel ‘van zand tot klant’ zijn bijdrage levert aan de blockchain is het als consument (en/of producent) inzichtelijk en verifieerbaar waar een product vandaan komt en welke weg deze heeft afgelegd.

En als laatste voorbeeld, en dan komen we bij een ERP applicatie: het elektronisch uitwisselen van informatie, vaak middels EDI, kan rechtstreeks gebeuren in plaats van dit via een EDI tussenpersoon te doen welke de communicatie verzorgt.

Wat gaat het worden?
Of de blockchain, zoals velen zeggen, de grootste uitvinding sinds internet zal zijn durf ik niet te voorspellen. De tijd zal het leren. Zelfs de onlangs overleden Chriet Titulaer, wat mij betreft de grootste technologische ‘ziener’ – in ieder geval uit mij jeugd-, had in de jaren 80 voorspeld dat het internet best wel belangrijk zou worden en vele mogelijkheden zou gaan bieden, maar dat het de vlucht zou nemen die het heeft gedaan kon zelfs onze Chriet niet voorspellen.

Wel is het concept erg interessant. Wat mij betreft zodanig om ons met zijn allen te verdiepen in het concept en de mogelijkheden die dit biedt. Bent u geïnspireerd of heeft u zelf ideeën hierover? Laat het me gerust weten via lex.pijnenburg@axians.com.

Bezoek de website van Axians.